Ученици

Учители засипаха с домашни децата през ваканцията

Учители засипаха с домашни децата през ваканцията, като разчитат така да наваксат в аванс материала, който ще се пропусне. Почивката на учениците се удължи, след като междусрочната ваканция, която трябваше да остави училищата затворени само днес и утре, в Пловдив се сля с грипна и няма да се влиза в клас през цялата седмица.   

Всяка година това се повтаря, но този път като домашно са дадени дори уроци, които учителят още не е предал, каза Дора Микова, управителка на една от най-големите частни занимални в града.

Там 80% от родителите, които пращат децата си за допълнителна подготовка или през летните месеци, вече са заявили, че няма кой да наглежда учениците у дома и те ще ходят на занятия през тази една седмица ваканция. Заради огромния обем работа за вкъщи, която е дадена на учениците, ще се работи основно върху тези задания. Следобед са предвидени творчески занимания и прожекции на филми, но в помещенията на занималнята. Това пък се налага заради условията на грипната ваканция и предписанията на РЗИ да се избягват масови събирания.  По тази причина до края на седмицата занималните не могат да заведат учениците дори на кино, което иначе е обичайна практика веднъж седмично през летните месеци. 

Миналата година, когато коледната почивка се сля с грипна, а после с дървена, децата преживяха истинска здравословна ваканция с игри на снега с червени бузи, разказа Надя Стоянова, която пък ръководи занималня с по-малък капацитет в центъра на Пловдив. В условията на грипна ваканция сега и при нея ще бъдат редуцирани изнесени занимания. В нормални условия занималнята залага много на атракции за децата, като например поход с пикник до Альоша, скаутска игра с ориентиране с компас и карта в търсене на съкровище  в горската академия на Лаута и дори езда във Войводиново. 

От занималнята са категорични, че ще приемат само здрави деца и няма да рискуват да ги разболеят там вместо в училище по време на грипната ваканция. Затова дейностите ще са основно работа по учебния материал за съответния клас, писане на домашни и игри на закрито.
Все още Надя Стоянова не е сигурна колко деца ще посещават през ваканцията занималнята. Има родители, които се обаждат в последния момент в понеделник сутринта и питат ще вземем ли детето, разказа тя. 

И в двете занимални дневната такса за посещение през тази ваканция на едно дете е 12 лева, без включена храна. Родителят трябва да брои по 15 на ден, ако иска и обяд. За „външни” деца, които по принцип не посещават тази занималня, Дора Микова събира по 16 лева. По принцип месечната такса е 180 лева. За родители, които са избрали този вариант, няма да има допълнително оскъпяване през февруари, въпреки че заради грипната ваканция децата ще прекарат повече време в занималнята. 

Проверка на „Марица” в други подобни центрове в града показа, че работещите родители без баби у дома ще трябва да приготвят между 50 и 80 лева за занималня през ваканционната седмица. Най-ниската такса е 10 лева на ден, например в частна занималня в „Тракия”. Там работят с хлапета от 1. до 4. клас и вече имат заявки от родители.

Източник: marica.bg