Учители

Учители готови са стачкуват в защита на директорка

60 учители от Варна са обявили стачна готовност, информират местните медии. Те са писали писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов с предупреждение, че ще спрат да преподават, ако бъде отстранена директорката на СОУ „Неофит Бозвели“ Даниела Игнатова.

В писмото си те разкриват, че от месец май са подложени на системен натиск от страна на Регионалния инспекторат, „изразяващ се с инициирането на безброй проверки“. Според тях целта е била да се окаже психически тормоз над директора. Документът е адресиран до премиера Бойко Борисов, и.д. кмет на Варна Коста Базитов и до петима кандидат кметове на морската ни столица.

Според педагозиите, в скандала е замесена политика.

„По всяка вероятност готвят някого за поста на директор. От години срещу училището се води целенасочена кампания“, смята преподавател с 30 годишен стаж в школото.

Първата протестна подписка е от преди седмица, дошла със закъснението на утвърждаването на училищния персонал. По-късно пък е пристигнала индикация за предстоящо уволнение на директорката.

Учителите споделят, че напрежението пречи на нормалния учебен процес.

Самата директорка споделя, че има няколко протокола за проверки, повечето от които „изсмукани от пръстите“. Една от тях била заради отсъствието й от работа в момент, в който тя била в РИО, за да получи протокол от предишна проверка. Последният протокол пък бил свързан с архивирането на протоколна книга за заседанията на педагогическия съвет, която по силата на промени в Наредба №3 вече не се ползва.

Даниела Игнатова казва, че няма да подаде оставка като директор.

„Говори се, че за моето място готвят директора на средношколското общежитие, чиято съпруга е юрист в инспектората“ споделя тя пред varnautre.bg.

Началникът на РИО-Варна Йорданка Атанасова е категорична, че обслужва единствено образованието. Според нея всички предписани проверки са в резултат на установени нарушения и пропуски.

снимка: varnautre.bg