Учители

Учители в София ще се обучават как да се справят с агресията в училище

Голяма част от столичните учители ще преминат курсове за разпознаване и овладяване на агресията. Това съобщи пред БНТ началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. Идеята е учителите да се научат как да реагират при кризисни ситуации в клас.

Припомняме, че в началото на тази година 11-годишно момиче от столичното 52-то училище почина след ритник в корема от свой съученик. След трагичния инцидент учителите там са преминали курс за разпознаване и овладяване на агресията.

Данко Калапиш – директор на 52-ро ОУ: „Колегите разиграваха ситуация на дете насилник, на дете жертва, на дете защитник. Представиха се много точните начини, по които да се процедира в една ситуация“.
Румяна Добранова – учител 50-то ОУ: „Курсът ми помогна да си изясня ситуации в учебния процес, които да разпозная, като по-агресивни, на които трябва да се обърне внимание“.

От образователното министерство казват, че сред най-важните мерки за справяне с агресията е превенцията. Тя можела да се постигне с повече доверие между учители, родители и деца.

Таня Михайлова – зам.-министър на образованието: „Всяка една проява на един ученик, който в училище е ученик, но вкъщи е дете – може да бъде споделена, както от учителите към родителите, така и от родителите към учителите“. В битката с агресията трябва да се включат и психолозите, но според Таня Михайлова осигуряването им във всяко училище зависи от директора. Заради недостиг на пари не всички училища в София имат психолози

Ваня Кастрева – началник на РУО София-град: „На територията на София изключително активно работи и мобилната група за психологическа подкрепа. Изключително добре работим и с регионалния център за подкрепа на личностното развитие, където също има психолози“.

От Столичната община разработват специални програми, с които да ангажират децата със спорт и изкуства. Ще продължи и поставянето на камери около училищата и детските градини. Йорданка Фандъкова – кмет на София: „То е външно видеонаблюдение, което е призвано да действа превантивно и да осигури по-сигурна среда за децата в дворовете и около училищата“.

Полицаи ще патрулират около училищата в часовете преди и след учебните занимания.

Източник: news.bnt.bg