Учители

Учители в Петрич готвят стачка

Учители и непедагогически персонал от гимназия „Пейо Яворов“ в Петрич са готови да започнат ефективна, безсрочна стачка от следващата седмица, ако исканията които са поставили не бъдат удовлетворени.

Претенциите са за 20% увеличение на заплатите, подписване на колективен трудов договор и изработване на вътрешни правила за работа, съобщават от КНСБ, цитирани от Дарик.

Двете страни вече са преговаряли, но до споразумение с директорката Елена Венева не се е стигнало. 42 души – учители и непедагогически персонал, са провели едночасова, предупредителна стачка.

Тя е организирана от председателя на стачния комитет Стойка Янкова, Тинка Чаракчиева, председател на синдикалната организация на СБУ – КНСБ и лидера на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Надка Костадинова, предава още изданието.

Напрежението е заради неизпълнението на анекса към браншовия КТД и несъгласуване на вътрешните правила за работната заплата със синдикалните организации.

Работещите в гимназията са недоволни и от авторитарния стил на работа на директора, както и от липсата на прозрачност при изразходване на средствата от делегирания бюджет.