Институции Учители

Учители вземат комисионна от дете при екскурзия?

Министерството на образованието проверява сигнал за учители, които вземат комисионна на дете, за да организират пътуване с определена туристическа фирма. Учителите отрекоха обвиненията.

89 деца от пети и шести клас на училище „Стоян  Михайловски“ в Пловдив планирали екскурзия до Кърджали в края на месеца. Всеки трябвало да плати по 25 лева – такава била офертата на софийски туроператор.

Изненадващо, в деня, в който трябвало да преведат парите, от училището се отказали от екскурзията. Управителката на турагенцията, която се оказва бивш преподавател в същото училище, твърди, че дотук се стигнало, защото не платила на учителите комисионна, извън регламентираната от закона. За практиката ѝ разказали други туроператори.

,,Разбрах, че се плаща между 5 и 10 лева на записано дете. В случая аз трябваше да предложа възнаграждение не от 250, а от 900 лева“, каза управителят на туроператорска фирма Светлана Тодорова – Ваташка пред Нова телевизия.

Учителката, която  водила преговорите, отрича да е искала комисионна.

,,Ако се установи злоупотреба, ние ще сигнализираме компетентните органи“, категорична беше Ирина Минчева, главен юрисконсулт на РУО-Пловдив.

Децата все пак ще пътуват до Кърджали, но с друга фирма.

Източник: novini.bg