Институции Учители

Учителите са в основа на промяна на образованието, категоричен е Вълчев

Учителите ще бъдат в основата на промяната в образованието.

В тази насока принос трябва да имат и висшите училища, които подготвят студенти в педагогически специалности и участват в квалификацията на учители. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на национална кръгла маса за подготовката и квалификацията на бъдещите учители, която се състоя в Панагюрище, цитиран от пресцентъра на МОН.

Различни методи на преподаване, повече практика от по-ранен етап на обучението на студентите, привличане на учители за наставници и промяна на съдържанието, което се преподава във висшите училища – това са били част от темите, обсъждани на форума. Друг акцент е била продължаващата квалификация на учителите, развитието на дигиталните умения – както на педагозите, така и на децата.

Ключовите думи на 21-и век ще са “алгоритми” и без умения в областта на дигиталната креативност новите поколения ще са лишени от конкурентоспособност, е заявил министър Красимир Вълчев. Методите на обучение трябва да са иновативни и креативни, за да провокират интереса на учениците. Обучението трябва да е по-практически ориентирано. Учителите имат свобода, но трябва да поемат и отговорност за повишаване на резултатите, е посочил министърът.

Да сме отговорни към учителите, които подготвяме, но да не забравяме и онези, които вече са в класната стая, е апелирала заместник-министър Таня Михайлова, която е определила дискусията като изключително полезна. По думите й е важен индивидуалният подход във всеки отделен клас от страна на учителя. Тя е акцентирала и върху това как се избират и анализират обученията, в които се включват преподавателите.

25 директори на училища са първите обучени за прилагане на компетентностния подход в Националния център за повишение на квалификацията на педагогическите специалисти в Банкя, като е имало и открит урок в 78-омо иновативно училище. 263 специалисти ще бъдат обучени до края на годината, като и над 150 директори.

Предстоят и обучения по “Компютърно моделиране” за трети клас през ноември. В следващата година ще бъдат обучени и преподаватели за четвърти клас. Ще има квалификации и за профилирана подготовка, както и по “Гражданско образование”. Във форума, организиран в рамките на Националната програма “Квалификация”, са участвали представители на МОН, на Министерството на младежта и спорта, на Министерството на културата, преподаватели от факултетите по педагогика във висши училища, социални партньори, експерти от регионални управления на образованието и директори на училища и детски градини.

Източник: dariknews.bg