Учители

Учителите са все по-малко, но и по-възрастни (видео)

Броят на учителите у нас намалява, а средната възраст е стигнала 50 години, става ясно от репортаж на bTV. Според Синдиката на българският учители, цитиран от медията, вече се усеща недостиг на кадри в предмети като физика, химия и биология.

В репортажа се разглежда случай в Разград, където проблемът с преподавателите по физика вече е доста сериозен.

„Професията ни е хубава, но дали е привлекателна… зависи. Зависи кой как я разбира“, споделя Рада Нейчева, пенсиониран педагог, който обаче продължава да замества свои колеги.

Според колегата й Елица Петрунова (на снимката), която преподава по физическо в софийско училище, за привлекателност на професията в момента не може да се говори. Тя посочва като основен проблем ниското заплащане в бранша.

По данни на националната статистика през последното десетилетие броят на преподавателите непрекъснато намалява. Расте, обаче, средната възраст. Професията на учителя в България в момента е силно феминизирана. Една от причините затова е, че заплатите са твърде ниски, за да удовлетворяват мъжете.

Затова от Синдиката на българските учители настояват за спешно увеличение на заплатите.

Реално обаче намаляващият брой на учителите не може да доведе до сътресения в образователната сфера, тъй като намалява и броят на учениците. Според МОМН с приемането на Новия закон за училищното образование ще се задействат механизми за привличане на млади педагози в училищата.

Вина за отлива на млади хора от професията, от образователното министерство намират и в университетите, които не са променяли учебните си програми от няколко десетилетия.

Виж репортажа (видео)