Учители

Учителите по БЕЛ застават зад сегашната програма

Съществени отклонения от предлаганите досега произведения в програмата по Български език и литература няма да има, обяви днес на пресконференция зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева.

Тя обясни, че желанието е на учителите, участвали в анкетата на МОН, предизвикана от скандала с намерението за сваляне на отделни произведения на знакови автори от програмата.

„Има единични примери, по-скоро екзотични за добавянето на автори, които в никакъв случай не могат да са в гимназиалния етап до 10-и клас“, обясни Танева.

„Не е възможно в задължителната подготовка в часовете по БЕЛ да се посочват имената на Мишел Фуко, на Дерида или на Пол Рикьор“, даде пример зам.-министърът.

В анкетата има отделни предложения за отпадане на някои произведения, например ярко социални творби на Вазов, както и например „Тютюн“ на Димитър Димов.

„Това са единични предложения, които не трябва да се обобщават, че българският учител по БЕЛ предлага отпадането на тези текстове“, подчерта заместник-министър Тенева.

Тя отново заяви, че учителите подкрепят авторите и по-голямата част от творбите, които са в сегашната програма по български език и литература.