Учители

Учителите ни зад граница – с ниски заплати и без трудов стаж

Проблемите пред българските училища в чужбина не са малко, но желанието на държавата е те да бъдат решени в най-близко време. Това ще стане с приемането на новия Закон за училищното образование, както и с увеличената сума за тяхната издръжка.

„Може да се каже, че за първи път от много време насам има диалог с ведомството, ръководено от Сергей Игнатов“, коментира пред econ.bg посланикът на Република България в Лондон Любомир Кючуков.

Във Великобритания има девет български училища с над 300 ученици. 250 от тях посещават училището в посолството, уточнява още той.

Преподавателите зад граница обаче вършат работата почти единствено „за идеята“.

Директорът на училището към посолството ни в Лондон Снежина Мечева признава, че вече 23 години почти добороволно върши работата си. Учебниците, помещенията и възнагражденията на учителите са най-важните неща за едно подобно учебно заведение извън пределите на страната, смята тя.

Парадоксален обаче е фактът, че досегашната липса на законов статут от държавата води до неприятни ситуации като тази, че на учителите не се признава трудов стаж.

„Оценките на учениците се признават, но трудовият стаж – не“, коментира Аврора Трифонова, преподавател в училище „Пейо Яворов“ към българското посолство в Белгия, цитирана от econ.bg.

„Те са истински патриоти. Заплащането им е ниско, работят по няколко часа, а стажът не се признава. За да се издържат, е необходимо да работят и на други места“, обяснява председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина Боян Кулов. Той обаче е оптимист, че с предстоящите промени в Закона, тези неприятности ще останат в миналото.

Както е известно, преди няколко дни държавата одобри допълнителни 2 млн. лв по програмата на МОМН „Роден език и култура зад граница“, с които общата сума по нея набъбва на 4,4 млн. лв.

Още по темата