Учители

Учителите на психотест: Превенция или бухалка срещу неудобните?

Наредба праща учителите на задължителен психотест веднъж годишно. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева настоя пред Bulgaria ON AIR, че наредбата  трябва да бъде доусъвършенствана и е убедена, че това ще се случи до 2 седмици. „Много хора стовариха вината върху българския учител от гледна точка на всичко, което се случва в обществото. Понеже вече няма как да се оправдават, решиха да унижат българския учител. Нима не трябва да минават на психотестове и лекарите, полицаите, държавните служители, журналистите?“, сподели тя.

Учителят по история Емил Джасим посочи, че на този етап съм сигурност ще издържи психотеста, но по думите му големият проблем идва от това каква е целта на проверката. „Ако целта е да се мисли в посока на превенция – чудесно. Много висок е процентът на онкоболните сред нашите колеги. Ако обаче целта е тези тестове да бъдат използвани за бухалка, с която да се удря всеки, който е неудобен…“, коментира той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Джасим по време на най-голямата съсловна стачка у нас през 2007 г. е трябвало Синдикатът на българските учители да договори куп други условия, а не само увеличение на заплатите с 5 + 5%. „Възможно е колегията да потърси сериозно своите права. Има много условия, поради които може да се протестира“, отбеляза учителят по история.

Доц. Маргарита Бакрачева, която е психолог в БАН, представи изследване от началото на 2016 г., което показва, че петата година от професионалния стаж на всеки учител е много критична и води до спад в мотивацията. „Притеснява ме липсата на възможност, която да осигурява превантивна помощ. Важно е да има превантивна мярка, която да дойде в помощ на самите учители“, подчертя тя.

Доц. Бакрачева отправи апел към институциите да се допитват до нуждите на бенефициентите. Тя добави, че обикновено решенията не се взимат в широка дискусия и в обсъжданията не се включват експерти, които са запознати с конкретната практика.

Източник: bgonair.bg