Учители

Учителите искат повече литература в клас

Учителите по БЕЛ искат да се увеличи броят на часовете по литература в училище, коментира днес зам.-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева.

Тя уточни, че в проведената със специалистите анкета няма предложения досегашната дисциплина да се разделя на „Български език“ и на „Литература“ в гимназиалния етап.

Като цяло желанието е да има повече часове по БЕЛ. Според преподавателите часовете по предмета сега са крайно недостатъчни. В момента учениците в гимназиите имат по три часа седмично български език, а желанието на учителите е часовете да станат седем всяка седмица.

В анкетата имало и предложения на учители за включването в програмите на повече съвременни автори, но по думите й „някои от тези автори са по-скоро автори от вестникарските павилиони, които сега се популяризират“.

В анкетата са участвали 76,2% от всички учители по БЕЛ или 4461 от общо 5854-ма учители. Анкетата не беше задължителна, учителите са я попълнили по желание и изводът е, че учителите имат желание да участват в дискусията за програмите, заяви пък министър Анелия Клисарова.

Тя уточни, че за това какви да бъдат учебните програми по БЕЛ до седми клас участие в анкетата са взели 2847 учители, а от гимназиалния етап са се включили 1919 учители.

Само 305 учители обаче са изказали мнение и за прогимназиалния и за гимназиалния етап, и така тези учители са обхванали целия образователен процес по БЕЛ, каза Клисарова.