Учители

Учителите искат над 1112 лв. заплати, да се спре закриването на школа!

Със закон да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения, предлагащи равен шанс за всеки български ученик, независимо от неговото местоживеене, настояват учителите.

Те искат и заплатите им да не са по-ниски от средните за работещите в обществения сектор, която в момента е 1 112 лева.

Приоритетното финансиране на образованието е актуална тема, главно спрягана охотно в предизборните платформи през всичките години на прехода, но за да не бъде забравено бързо след вота, от синдикат „Образование“  към КТ Подкрепа настояват за някои неща.

Те искат партиите, които участват в управлението на държавата, да заложат стратегия за увеличение на средствата за образование, като те се увеличават с не по-малко от 0,5% на година и достигнат поне  до 6% от БВП.

Според учителите, просветната система е в трудна финансова ситуация и за да се освободят пари са нужни няколко неща.

Едно от тях е изработването на финансова стратегия за диференциране на ДДС за системата на образованието, което включва фиксиране на ДДС от 7%  за 2018 г., 5% за 2019 г. и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Когато образователна институция купува или продава образователна услуга и заплаща на държавата ДДС, държавата източва бюджета на образователната система, смятат от синдиката.

От там искат също образователните институции, стопанисвайки своите сгради, да бъдат освободени от местните данъци и такси.

Общинските и държавните институции в системата на образованието да бъдат освободени законодателно от такса смет, настоят учителите и припомнят, че такава не плащат библиотекита, читалищата, църквите, манастирите.

Синдикат „Образование“ категорично настоява да отпаднат делегираните бюджети като философия на финансиране. Вместо тях да се въведат програмни бюджети и финансиране на дейност образование.

Източник: dnes.bg