Учители

Учителите имат 7 дни, за да оценят 139 учебника

Едва 7 работни дни ще имат учителите, за да оценят проектите на нови учебници за 2-ри и 6-и клас. Срокът, в който те ще трябва да се произнесат относно пригодността на учебниците, е от 28 юли до 7 август, а книгите, които ще трябва да изчетат за отрицателно време са общо 139 за всички учебни предмети. Това става ясно от графика за провеждане на дейностите по оценка на новите учебници за тези два класа. Кратките срокове за доста от въпросните задачи станаха повод за задаване на парламентарен въпрос до просветния министър от депутата на БСП Ирена Анастасова, която е и директор на 125-о училище в София.

Новите учебници се оценяват на два етапа – първо МОН проверява дали отговарят на държавните образователни стандарти, след което учителите се произнасят дали са пригодни за прилагане в клас. Второкласниците имат 6 предмета – български език, математика, околен свят, изобразително изкуство, музика, физическо възпитание, технологии и предприемачество, които най-често се преподават от един учител. Отделно имат и чужди езици – английски, френски, немски, испански и руски. За 2-ри клас на първия етап МОН е одобрило общо 54 учебника, което прави грубо по около 5 учебника на предмет. Което пък означава, че началните учители у нас, които водят всички занятия, ще трябва да прочетат около 30 учебника за 7 дни, или по около 4 книги на ден. При шестокласниците одобрените учебници от министерството са 85, а предметите – около 15, т.е. средно се падат по 5-6 учебника на учебен предмет. Тъй като тук преподавателите са различни за всеки предмет, натовареността излиза по около 1-2 учебника на ден.

От гилдията недоволстват, че времето е твърде кратко за задълбочена оценка на даден проект. Не е ясно и колко от учителите (които не са в отпуск) ще се включат в масовото оценяване в разгара на летните почивки, което поставя под въпрос и надеждността на самата оценка. Крайно недостатъчен е срокът и за последващите дейности, стана ясно от депутатското питане в сряда. След като учебниците преминат и през второто сито и бъдат официално одобрени от просветния министър, всяко училище и преподавател трябва да избере по кой от одобрените учебници ще обучава своите ученици. Според графика, спуснат на учебните заведения, всяко школо трябва да избере предпочитания от него учебник, да го съгласува с обществения съвет, да го приеме на педагогически съвет и да даде заявка до издателствата само в един-единствен ден – 4 септември, разказа Ирена Анастасова. Според нея това е почти невъзможно, освен това има възможност избраните учебници да не се харесат на родителите от Обществения съвет, при което ще е нужно време за повторното им разглеждане.

Просветният министър Красимир Вълчев се ангажира да провери дали този срок е съгласуван с възможността на училищните ръководства да изпълнят задачата. „Ако трябва, ще го коригираме“, обеща той.

Както самият той призна, не всички учебници за втори и шести клас ще бъдат готови за 15 септември. Въпреки оптимизираните срокове от МОН в по-отдалечените места децата ще получат новите си учебници чак в края на септември. Дотогава ще се обучават от pdf-формати.

На 8 август директорите трябва да подадат до регионалните управления по образованието информация за оценките, дадени от техните преподаватели на предложените проекти на учебници. На следващия ден РУО-тата следва да обобщят тази информация и да я подадат в МОН. Министерството на свой ред има три дни, за да обобщи данните, а на 14 август следва да съобщи официално на открито заседание кои са учебниците, преминали и през двете цедки. На 16 август министър Вълчев трябва да одобри или да откаже да одобри внесените проекти. Оттам нататък до 25 август следват куп други дейности, изискващи време – уведомяване на издателите за одобрените им проекти, подаване на заявления от тях за разпространение на учебниците, публикуване на сайта на МОН на списъците с одобрени нови книги и на заявките за 2-ри и 6-и клас, избор на учебниците от учителите, сключване на договори за закупуване и доставка и едва тогава отпечатване и разпространение на учебниците.

Източник: segabg.com