Учители

Учителите да минават прегледи при психиатър!

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в „Държавен вестник“.

Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа.

За такива промени в нормативната уредба се говореше през 2014 година, след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище.

Въпреки това обаче Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Наредбата, обаче макар да е подписана от здравния министър е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол и други. Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата.

В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. 

Източник: novini.bg