Учители

Учителите в Румъния ще получат 50% увеличение на заплатите

Долната камара на румънския парламент прие закон, с който се увеличават значително заплатите на всички служители в публичния сектор, включително учители и лекари. Въпреки множеството критики и предупреждения на Европейската комисия (ЕК) и Международни валутен фонд (МВФ), със 188 гласа „за“ и едва 28 „против“, народните представители гласуваха закона, според който от 2018 г. средно с 25% нарастват заплатите на държавните служители.

При някои професии обаче нарастването е по-значително. Така например учителите ще получат 50% увеличение на заплатите, докато лекарите ще получат почти 100% увеличение на възнагражденията, предава Ройтерс, цитирана от „Таймс ъв Индия“. Според АФП най-високата лекарска заплата ще стане 2700 евро, при 1000 евро в момента. Медицинските сестри ще получават 900 евро, при 530 евро сега.

Румънският социален министър Лиа Василеску заяви по-рано, че увеличението на заплатите в целия публичен сектор ще влезе в сила от 1 януари 2018 г., докато за лекари и учители ще има и още едно допълнително увеличение от 1 март 2018 г.

След увеличението на заплатите догодина разходите на румънския бюджет за възнаграждения ще нараснат на 75 млрд. румънски леи (16,5 млрд. евро), докато за тази година са предвидени 66 млрд. леи (14,5 млрд. евро). Така увеличението ще е 2 млрд. евро, пише Romania Insider.

Малката парламентарна партия Save Romanian Union (USR) заяви, че ще даде приетия закон на Конституционния съд, тъй като не е направена оценка на въздействието за влиянието върху бюджета от приетото увеличение на заплатите.

По оценки на ЕК Румъния е страната с най-висок бюджетен дефицит в Европейския съюз, като очакванията за 2017 г. са той да е 3,5% от БВП, а за 2018 г. – 3,7% от БВП.

По-рано през май румънският финансов министър заяви пред Ройтерс, че смята да намали данък общ доход от сегашните 16%, но все още не е решено каква ще е новата ставка. Също така социалните осигуровки ще бъдат намалени от сегашните 39,25% на 35%, само че ще се поемат изцяло от работника, а не както досега от работник и работодател. Така се очаква една част от парите за увеличението на заплатите от 2018 г. да се върне обратно в бюджета под формата на данъци и такси.

Източник: economic.bg