Учители

Учителите в Румъния протестират

Близо 5000 учители демонстрираха в Букурещ, възмутени от водения от тях „живот на клошари“. Те се обявиха за по-високи заплати и за поне 6% от БВП за образование, пише „Сега“.

„Искаме прилични заплати“ и „Засрамете се“, скандираха протестиращите, които се събраха пред сградата на правителството под плакат с надпис „Спасявайки образованието, ще спасите Румъния“.

Проблемите на Румъния са същите като у нас. Младите хора не виждат перспектива в страната и я напускат, тъй като не могат да живеят и да се развиват със сегашните заплати.

„Всяко лято работя един месец в чужбина, в земеделието, за да спечеля малко повече пари“, казва 56-годишната Шарлот Дивоиу, която е учителка по математика от 33 години в град Реметеа. Тя допълва, че обича професията си, макар заплатата й да е малко над 400 евро на месец.

Положението на учителите е следствие от политиката на предишното дясноцентристко правителство, което през 2010 г. намали заплатите на държавните служители с 25%. Мярката беше в момент, в който страната беше в рецесия (ситуация в която реалният икономически растеж е отрицателен за период по-дълъг от две последователни тримесечия).

По-късно заплатите бяха вдигнати, но въпреки това педагозите в северната ни съседка са сред най-зле платените социални категории.