Учители

Учителите в провинцията покриват и други специалности

Няма желаещи за работа в дълбоката провинция, каза Федя Романов, директор на училището в смолянското село Арда. По думите му, в малките населени места все по-трудно се намират и задържат професионални обучени кадри. Романов обясни, че в училището работят 7 учители, като двама от тях са пенсионери. Те заместват учителки, които са в майчинство, а всички останали са в средна възраст – около 50 години.

Директорът посочи, че проблемът идва от там, че младите специалисти имат само една специалност, а в малките учебни заведения, каквото е в село Арда, учителят трябва да преподава по повече предмети, за да се формира годишен норматив, на който да отговаря.

„Закриването на учителските институции, които подготвяха многопрофилни специалисти по няколко предмета, според мен води до голям срив, защото сега във ВУЗ-овете, се предлага подготовка само по един предмет”, каза още директорът. Той даде пример с това как е имало кандидати за работа, но те са били със специалност биология, а трябва да покриват и часовете по химия и физическо възпитание. 

Източник: actualno.com