Учители

Учителите в Гърция готови за бойкот на матурите, заплашва ги затвор!

Учителите в Гърция са заплашени от сериозни глоби и затвор, ако изпълнят заканите си да бойкотират зрелостните изпити в страната.

Причината за техните действия стана искане за увеличаване на учебните часове с два седмично и изпращане на четири хиляди от тях в отдалечени части на Гърция за запълване на свободни работни места.

Проблемът щеше да стане крайно сериозен, тъй като провал на матурите щеше да доведе до провал и на кандидат-студентската кампания.

Правителството на южната ни съседка взе радикално решение по въпроса като анонсира да осъществи от днес, 14 май, гражданска мобилизация на 85 000 учители в средното образование.

Законът за гражданската мобилизация е предвиден да се прилага във време на войни, природни бедствия или в интерес на общественото здраве. Отказът да се изпълни заповедта за връщане на работа води до арест и затвор между три и пет години. В последните години законът се прилага в случаи, свързани със стачки по повод рестриктивните мерки, наложени в замяна на международни заеми.

В същото време обаче синдикатите се обявиха в подкрепа на учителите. Днес се очаква четиричасов протест, на който се очаква да излязат всички държавни служители и заетите в частния сектор.

Демонстрации ще има не само в столицата Атина, но и в Солун, Патра и други от по-големите градове на страната.