Учители

Учителите в готовност да стачкуват

Училищните преподаватели в страната се готвят за стачни действия, заради неизпълнените обещания за нови, по-високи заплати в образователния бранш, твърди онлайн изданието на всекидневника „Стандарт“.

Напрежението започна да се увеличава след като финансовото министерство не съгласува наредбата за увеличението на заплатите и тя все още не е подписана.

Според Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, който е цитиран от изданието, финансовият министър е обяснил, че скок ще има само на най-ниските заплати. За останалите увеличението ще е малко или изобщо няма да го има.

„Парите са факт още от приемането на Държавния бюджет преди няколко месеца и позволяват увеличение средно с 11,5-12%“, уточни в същото време вицепремиерът на посещение в Кърджали.

Иначе без изрична наредба, училищните директори сами ще преценяват дали опитните и квалифицирани кадри да вземат повече на месец или не. Така ще се изравни заплащането на квалифицираните служители с този на новаците в бранша.

Изданието припомня за писмото, което от Синдиката изпратиха до министър председателя Бойко Борисов, в което призоваваха да не позволи да бъде накърнено достойнството на учителите.

Ако няма резултат, сме принудени да убеждаваме управляващите с традиционните улични методи, отсичат синдикалисти, цитирани от „Стандарт“.

Още по темата