Училища

Училищни ремонти в столицата и след първия звънец

В 26 училища и детски градини в столицата ремонтите ще продължат и през учебната година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на Трето СУ „Марин Дринов“ в район „Илинден“.

В училището с профил по изобразително изкуство през тази година ще има 21 първокласници и общо 230 ученици от първи до 12 клас, които ще учат, докато се извършват част от строителните работи.

Учебните заведения – 15 училища и 11 детски градини, намиращи се в четирите столични района „Илинден“, „Красна поляна“, „Надежда“ и „Връбница“, са включени в проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“.

В 17 от тях ремонтите вече са започнали, в останалите девет учебни заведения в момента се извършват процедурите по избор на изпълнители. Инвестицията е над 60 млн. лв. като голямата част от средствата са от ОПРР и има допълващо финансиране от бюждета на Столичната община.

За първи път в София се правят такива цялостни ремонти, каза Фандъкова и допълни, че четирите столични района ще получат следващата година изцяло нова образователна среда с нови училища и детски градини. Кметът обясни, че проектите изискват цяла година работа, така че ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. Трябва да се направи такава организация, че децата да могат да учат едновременно със строителните дейности, поясни Фандъкова, цитирана от БТА.

Отделно от тези ремонти в други 22 училища и градини текат т. нар. летни ремонти, които трябва да приключат до 17 септември. За тях от приватизационния фонд са отделени 2 млн. лв.

Вече се правят огледи на инфраструктурата около училищата и детските градини във връзка с началото на учебната година – както на състоянието на уличната мрежа, така и на безопасността.

Очаква се първокласниците в столицата да са около 11 000 деца, каза Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столичната община. Тя посочи, че ще работят активно през следващите седмици, за да се изгради организацията на учебния процес в заведенията, където ще има ремонти.

В детските градини, в които ще продължи строителството, поемаме ангажимента да уведомим родителите къде ще бъдат пренасочени децата, посочи още Минчева.

Източник: dnes.bg