Училища

Училище плаши родителите: Закъснеете ли, търсете си децата в полицията

Столичното 39 СУ „Петър Динеков“ заплашва родителите, че ще се наложи да вземат децата си от районното управление, ако закъснеят.

„Децата от занималня, които не са взети до 18 часа, ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР“, пише върху предупредителна бележка, залепена на вратата на школото. Директорката Евелина Китова обясни пред „Монитор“, че по този начин родителите се дисциплинират.

„В началото на годината родителите попълват декларация, в която са уведояват какво е работното време на училището и групите за целодневно обучение. То е до 17, 30 ч., а до 18 ч. остават дежурните педагози“, обясни Китова. Тя заяви, че решението на педагогическия съвет на училището е продиктувано от родители, които редовно закъсняват и не взимат децата си навреме. Директорката разказа, че на 30 ноември и 3 декември имало деца, които не били потърсени до 19 ч. Това надхвърля с час работното време на учителите от занималня.

„От 8 до 18 ч. са 10 часа, а до 19 ч. стават 11 часа., в които детето е в учебна среда. Те имат нужда от топла храна, почивка, контакт с родителите“, допълни притесненията си Китова. Тя обясни, че бележката е помогнала родителите да се дисциплинират малко повече и да спазват задълженията си. „Сложихме за няколко дни тази бележка и вече родителите прибират децата си навреме. След 18 часа вече няма останали“, заяви директорката на 39-о. Тя уточни, че от началото на седмицата бележката е махната.

От МВР съобщиха за „Монитор“, че нямат подобна практика. Полицаи не задържат деца, които не са взети навреме от училище.

Въпреки това, от вътрешното ведомство поясниха, че ако по някаква причина им бъде заведено дете, което не е потърсено от родителите си, то те ще го приютят на топло и ако се налага, ще приютят родителите му. От МВР допълниха, че подобни сигнали трябва да се отправят към социалните служби, а не към тях.

„Поискахме обяснение от директорката, каза шефката на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. – Разбирам желанието на директорката за по-голяма дисциплина, но мерките са пресилени. Важно е да има комуникация между двете страни – родител – учител “, допълни тя.

След като „Монитор“ потърси информация от Държавната агенция за закрила на детето как се процедира в случай, че детето не взето навреме и дали от училището имат право да го изпратят в районното управление, от службата обясниха, че ще започнат проверка по казуса.

Публикацията стана причина и за дискусии в социалните мрежи. „В училищата работят хора, които също имат семейства и ангажименти. За да се сложи това предупреждение, вероятно има родители, които злоупотребяват с работното време на учителите, знаейки, че са с вързани ръце и ще чакат заради децата“, коментира една от майките в защита на педагозите. Мнозина обаче се зачудиха какво се случва, ако родителят също работи до 18 ч. и няма възможност да вземе детето на момента.

Друг от коментиралите появилата се информация обясни, че в детските градини не е по-различно. „Ако остане дете след 19 ч. и няма връзка с родителя трябва да се заведе в РУ на МВР. Родителите са запознати още на първата родителска среща“, сподели майката, която уточнява, че това е записано в правилниците, които в началото на всяка година подписват всички родители. Друг от родителите, който се включва в дискусията, пък споделя, че в други европейски държави се плаща глоба след третото закъснение вместо да бъдат водени в РПУ.

Източник: monitor.bg