Училища

Училище от село влезе в новия технологичен век

180 деца от училището в с. Плъстина, Търговищко, вече са прекрачили и с двата крака в новия технологичен век, разказва репортаж на bTV.

Докато много са на ръба на оцеляването, а други се закриват, школото се развива с темповете на тези в най-напредналите в образователно отношение в света. То е визитната картичка на селото, в него всички са с еднакви униформи, учителите са с лаптопи и преподават уроците на интерактивни дъски.

От догодина се очаква технологиите да заемат още по-сериозна част от ежедневието на децата, благодарение на таблетите, с които ще се учи в клас.

На какво обаче дължи училището своя разцвет? Оказва се, че това са притежаваните от него земи в размер на 1300 дка. Школото дълги години се е борило да докаже собствеността над тях, а днес дава част от тях под наем, а друга използва за собствени нужди.

Евро проектите, по които се работи също не са един и два. Именно с пари по такъв е направен основният ремонт.

Директорът Мустафа Ваклев обяснява пред камерите на телевизията, че ръководството полага сериозни усилия, за да повиши квалификацията на педагозите, за да могат те да отговарят на технологичните изисквания, които са поставени в учебното заведение.

Тебеширите, черните дъски, кофата с вода и неприятния прах са заместени от електронни дъски.

Успоредно с комфорта в класната стая, ръководството работи и за създаване и утвърждаване на чувство за патриотизъм и национална гордост. За това спомагат портретите на бележити българи, окачени в сградата.

„Всяко едно дете, движейки се по коридорите, в класните стаи, трябва да знае какво значи да обичаш и как да обичаш своята Родина. Не на думи, всичко това трябва да е пред техния поглед, за да може децата ни да растат достойни граждани и да се гордеят, че живеят в тази хубава и прекрасна Родина България“, казва Мустафа Ваклев.