Училища

Училище от Перник влезе в проекта “Повече туризъм – по-добро бъдеще“

Проект на училище от Перник е одобрен за финансиране по програма „Коменски“ на ЕС, информират медиите в миньорския град. Името на инициативата е „Повече туризъм – по-добро бъдеще“ и в нея участват учебни заведения от още пет еврошейски държави.

Те са от градовете Амасия -Турция, Виго – Испания, Атвидаберг – Швеция, Творог – Полша, и Вандзене – Латвия.

Целта на проекта е изграждане на културен мост между учители и ученици от партньорските училища. За реализация на дейностите ЕС отпуска € 20 000.

Стартът е даден този август. Краят ще бъде поставен през май 2013 г. За това време проектният екип на училището, който е съставен от шестима преподаватели и 14 ученици, трябва да осъществи минимум 24 транснационални мобилности в петте държави. Това включва различни срещи, туристически презентации и мобилности, включително и презентации на школската история, на града, туристически забележителности, национална кухня, традиции, култура.

Сред акцентите е общуването с хора на възрастта на учителите и учениците и споделяне на опит.

По проекта се предвижда и създаване на сайт, в който да има детайлно представяне на всяко училище, както и на града, в който се намира то. Ще има и обучения по езиците на държавите, включени в разработката.

В края на миналия месец се проведе първата от серията срещи. Тя беше в Амасия. През февруари представители на училището ще пътуват до град Виго, Испания, а домакинството на пернишкото училище ще бъде през октомври 2012, когато е и празникът на града.