Училища

Училище от Благоевград в съвместен проект с македонско школо

Носителят на приза „Училище на годината“ 7 СОУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград ще реализира съвместен проект със СОУ „Методи Мицовски – Брицо“ от македонския град Делчево. Целта е социалното сближаване между двете учебни заведения, пише „Стандарт“.

В тях едновременно ще работят клубове за дейности по интереси, които ще позволят на учениците да развиват своите таланти. В благоевградското школо ще бъдат изградени 5 зали за целодневна организация на обучението, в които ще бъдат въпросните клубове – за информационни технологии, за предприемачество, за природни науки и екология, за училищни медии и за чужди езици.

Предвижда се изграждане на покривна конструкция на откритата преди година спортна площадка.

„Идеята е трансграничното партньорство чрез извънкласните и извънучилищните дейности в района да допринесе за съвместно приобщаване към европейските норми и ценности в областта на образованието, възпитанието и социалното сближаване. Да се създадат условия за устойчиво и трайно трансгранично партньорство“, заяви директорът на Седмо СОУ Лилия Стоянова, която е и ръководител на проекта.

„Ние като училище – партньор сме много щастливи, че с реализацията на този проект ще станат възможни редица идеи на талантливите деца от двете училища“, споделя колегата й от Делчево Биляна Петровска.

Най-важното е, че вече има огромен интерес от страна на учениците към новите клубове. Задача пред клуба по информационни технологии и медиен център е да разработи обща платформа с учениците от македонското училище, която да покаже възможностите им в областта на информационните технологии.

Стойността на проекта по трансгранично сътрудничество – България – Македония „Социално сближаване чрез изграждане на центрове за дейности по интереси“ SCHOLARS е 267 584,74 евро, а продължителността му е 22 месеца.