Училища

Училище за талантливи деца от бедни семейства откриват в Русаля

Във великотърновското село Русаля отваря врати първото у нас и на Балканите „Училище по изкуства и занаяти за деца от бедни семейства“. Близо 2 млн. лв са били необходими за изграждането на комплекса, пише „Стандарт“.

Финансирането е на точната стойност от 934 хиляди евро и идва от датската фондация „Велукс“, а идеята за реализацията му е на театралната фондация „Бис Бард“.

Вече са приети 30 деца, всяко със своя талант. Първите от тях ще започнат заниманията си около 20 септември, каза Анимари Димитрова от театрална фондация „Бис Бард“.

Те са разпределени по равно в предучилищна група и първи клас. Децата ще учат по общообразователната програма. Училището вече имаме лиценз, регистрирано е в МОН и ще е под контрола и на Регионалния инспекторат. С децата ще се занимават и експерти в различните изкуства.

Фондацията ще поема изцяло разходите за обучението и издръжката на бедните деца. Училището по изкуства и занаяти ще се казва „Димитър Екимов“ и в него ще има занимания по танци, музика, театър, изобразително и приложно изкуство.

Екип от фондацията обикаля Северна България, за да издирва ученици. Децата трябва да отговарят на две условия – да са от бедни семейства, но не и от социални домове и да имат талант и потенциал за развитие в някое изкуство. Родителите дават съгласие децата им да учат и да живеят в елитното училище.