Училища

Училище за карикатура отвори врати в Казанлък

В Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък започнаха занятията на първото „Училище за карикатура“, което се провежда в рамките на Чудомирови праници 2017, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Близо 40 деца и възрастни участват в занятията.

Един от инициаторите на училището Николай Фитков каза, че идеята на това училище е да запознае децата и възрастните, които имат интерес в тази посока, с тънкостите на карикатурата. „Това би било интересно да се научи от хора, които имат опит, като мен и колегата Дечко Николов – дълги години рисуваме карикатури, участвали сме в международни конкурси в над 30 държави, имаме представа как се развива световната карикатура”, заяви той.

Според Николай Фитков карикатурата лекува и създава специфично настроение чрез хумора. „Това ще разнообрази Чудомирови празници, защото тяхната идея е не само да показваме безценни чудомирови творби, а да възобновим духа му, който е по-ценен от всичко останало. Чрез неговия дух ние можем да пребъдем”, каза Фитков. 

Творбите на участниците в училището ще бъдат събрани в изложба, която ще бъде открита на 30 март, от 17.00 часа, в залите на музей „Чудомир”. Участниците в училището ще получат удостоверение за завършен 1-ви клас, а най-добрият карикатурист ще бъде допълнително стимулиран със скромна парична награда.

Източник: focus-news.net