Училища

Училище дари пари и още куп подаръци… на друго училище

Селско училище в Крайдунавска Добруджа получи неочаквано щедра помощ, за да може да посрещне своя юбилей и в същото време да зарадва стотината ученици с нови дрехи и с още куп подаръци. През май училище „Д-р Петър Берон” в дуловското село Чернолик навършва 110 години. Някога пълно с деца, днес в него учат 109 ученика.

„Тук са били някъде 300-350 деца, пък сега сме сто. И продължават от година на година… и със закриването на VIII клас в основното образование”, коментира Джейхан Реджеп, преподавател в училището.

И тъй като парите следват ученика, те не стигат нито за поддръжка на голямата сграда, нито за посрещането на юбилея. Отделно са нужни средства за дрехи и обувки за част от децата, които са от социално слаби семейства. След като не успява да намери помощ, директорката се решава на един нестандартен ход.

„Съвсем спонтанно се роди идеята дали училища, които носят същото име, биха поели тази инициатив. Аз писах на колеги, дори един благодарствен адрес в този миг нас ще ни зарадва”, казва Гюлсевер Расим.

Директорката изпраща едно и също писмо молба до всички български училища с името „Д-р Петър Берон”. На молбата се отзовава само едно училище, а пратката съдържа няколко колета с подаръци, плик с пари и много поздравления.

Така бероновци от село Чернолик ще могат да посрещнат празника си с топло и благодарно чувство към непознатите си приятели от столицата.

Източник: btvnovinite.bg