Училища

Училище в Шотландия разреши проблема със затлъстяването на децата

В училище в Шотландия са намерили начин да спасят децата от коварното затлъстяване и нито един от възпитаниците в действителност няма този проблем. Мерките са нетрадиционни и със сигурност у нас щяха да се намерят родители, които да въстанат срещу тях, но е факт, че са ефективни.

Историята на началото училище в Стърлинг разказва Мениджър Нюз. Преди три години там е било въведено следното изискване – всеки ученик е длъжен всеки ден да пробягва или да изминава пеша една миля (1,6 км).

Независимо какво е времето навън учителите следят строго правилото да се спазва и изпращат възпитаниците си да изминат разстоянието, за да подобрят физическата им форма и концентрацията в час. За целта в двора на училището е маркирано трасе, по което се движат и учителите.

За тези три години схемата безспорно е доказала своята ефективност до степен, че от образователното министерство в страната вече обмислят да я въведат задължително във всички училища в страната.

Междувременно примерът на училището в Стърлинг бил последван от още 30 други учебни заведения. По данни от най-нови изследвания в Шотландия, всяко десето дете в страната страда от затлъстяване към момента на постъпването си в училище.

Според последни изследвания, България е на пето място в Европа по процент на деца, страдащи от затлъстяване.

„Мисълта как деца от всички краища на страната бягат, защото следват нашия модел е просто страхотна“, коментира директорът на школото, отбелязвайки колко е простичко и в същото време ефективно е правилото. От училището споделят и това, че всекидневно получават писма от други учебни заведения с молба да споделят опита си и да разкрият методиката на нововъведението.

В момента се проучва какви са разликите между децата от училището в Стърлинг и други местни училища, където правилото все още не е въведено. Преди още да са обобщили данните изследователите казват, че децата, пробягващи своята мила всеки ден изглеждат по-щастливи, а учителите им споделят, че много по-бързо и резултатно се включват и участват в учебния процес.