Училища

Училище в Разград ще обучава майстори на дограма

„Дограма и стъклопоставяне“ е най-новата паралелка в Разградска област, по която ще бъде обявен прием за новата 2018/2019 учебна година. Това стана ясно по време на утвърждаването на държавния план-прием в училищата от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на Област Разград. Освен майстори на дограма се предвижда обучението на специалисти по още 6 нови специалности.

Наесен училищата в Разградско  ще приемат ученици по „Полевъдство“ в гимназията в Кубрат, по „Организация на туризма и свободното време“ в икономическата гимназия в Разград, по „Стругарство“ и търсената специалност „Заваряване“ в техническата гимназия, „Производство на мебели“ и „Организация и технология на фризьорските услуги“. Изборът на 6-те специалности е станал по заявка от по няколко фирми от региона, които имали нужда от кадри с подобни професионални профили.

Под въпрос обаче е запълването на професионалните и профилираните паралелки, тъй като през 2018 година завършват 1073 седмокласници в областта, а училищата обявяват 1320 места и предварително е известно, че 247 ще останат незаети.

Нови четири дуални паралелки ще бъдат обявени в новата кампания за прием след 7 клас и в Шумен. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия е заявила специалностите „Мебелно производство“ и „Геодезия“. Първата се открива по заявка на мебелните фирми „Тотал М“ и „Мипа“, а заявител на втората е шуменската компания  „Автомагистрали Черно море“.  „Магистралите“ стоят и зад специалността „Пътно-строителна техника“ в техническата гимназия във Велики Преслав. „Технология на керамичното производство“ е новата професионална паралелка в Нови пазар, а интерес към нея проявяват два големи завода – „КАИ груп“ и „Керамат“.

Новости има и по профилираните паралелки в гимназиите. За първи път в каталога на кандидат-осмокласниците ще се появят „Текстообработване“, „Деловодство и архив“ и „Компютърна графика“,  училището в Хитрино е заявило „Митническо и данъчно обслужване“.

Източник: monitor.bg