Училища

Училище в Дуловско е единственото, в което се преподава селски туризъм

В село Окорш, в района на Дулово се намира единственото училище в региона, в което се преподава селски туризъм. Целта на средното училище е да вкара изучаването на занаятите в своята учебна програма. От управата му организираха и първия фестивал на народните занаяти в област Силистра.

С този фестивал училищното ръководство си поставя няколко цели. Директорката на училището Веселка Василева изтъкна пред Bulgaria ON AIR поддържането на историческата ни памет като една от основните цели на образованието и на фестивала.

Средно училище „Йордан Йовков“ в Окорш е единственото в областта, в което се е изучавало и от есента отново ще включи в програмата си специалността „Селски туризъм“.

На фестивала, наред с утвърдени майстори от близките села, показаха продукция и много класове и групи по интереси. Кулинарната изложба пък демонстрира умения, които ще се доразвиват в една основна специалност от селския туризъм – готварството.

За съжаление, майсторите на старите занаяти с всеки ден остават все по-малко. В Етнографския музей могат да се видят традиционни предмети от поминъка на двата етноса – и на българи, и на турци, живеещи открай време мирно в селата наоколо.

Източник: dnes.bg