Училища

Училището, смятано за собственост на Гюлен било елитно

В училище „Дружба, което беше сочено като едно училищата на Фетуллах Гюлен – един от опонентите на турския президент Реджеп Ердоган и обвиняван за главен организатор на опита за преврат в Турция, учат повече от 500 деца от 5-годишна възраст до XII клас. Половината са от смесени бракове между турски и български граждани. Един от задължителните езици е английският, а турският се учи като втори в гимназиалния етап, съобщава btv.

Според данни на Министерство на образованието частно училище „Дружба” заема челни места в страната по висок успех на своите ученици. Вероучение не се преподава. Единственото, което напомня за връзка с исляма, е специалното меню в стола на училището – храната е разнообразна, но свинско месо не се предлага.

Сред преподавателите има петима, които са дошли специално от Турция. Хакан Айдин преподава физика на английски език и казва, че е чел трудове на Гюлен. Управата на училището твърди, че то се самоиздържа с такси от по 3400 евро на година за всяко дете. За една паралелка от 20 души обикновено се борят над 700 деца. 

Източник: novini.bg