Училища

Училището на Христо Стоичков затвори врати

Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника в Пловдив няма да открие учебна година на 15 септември, информира вестник „Марица“.

Училището бе закрито преди няколко дни със заповед на министъра на образованието Сергей Игнатов. Причината е тривиална – намалелият брой ученици, а също така и оптимизацията на мрежата на професионалните училища.

Краят се виждаше от доста време. От три година насам школото приема по една паралелка на година, а до момента на закриването в него е имало точно пет.

Учениците, които се изучават в момента са прехвърлени към Професионалната гимназия по машиностроене, където ще довършат образованието си по същите специалности – „Подемно-транспортна техника“ и „Пътно-строителна техника“.

Демографският срив в България и непривлекателността на професиите, които се изучават в гимназията са довели до нейния край, споделя пред изданието директорката Мария Пенчева.

„Има търсене на специалисти, но младежите не искат да се учат за кранисти и багеристи. Училището приключи съществуването си без задължения. Не говорим за фалит“, уточнява още дамата, която се пенсионира със затварянето на школото.

Така училището, в което са учили спортни величия като Христо Стоичков, Георги Иванов – Гонзо, Петър Пашев и Красмир Чомаков и др. затваря врати и ще остави няколко преподаватели – специалисти без работа.

То разполага с много специализирана техника, която обаче е твърде скъпа за поддръжка и не се знае каква ще е съдбата й.