Училища

Училището на Левски във Войнягово става атракция за туристи

Кметът на Войнягово Тодор Танковски се заема да представя училището на Васил Левски в селото като туристически обект. Той подготвя издаването на диплянки и брошури и презентацията му в рекламни туристически кампании.

Старото училище е на повече от век и половина и пази спомена за двете години, през които Апостола е бил даскал в него. То е обзаведено като музейна сбирка с три стаи. Едната е класна с чинове с пясъчни сандъчета, където учениците са се учили да четат и пишат. Стаята има две учебни дъски – черна за отрицателните прояви на учениците, бялата за добрите. Даскал Васил никога не използвал черната, предава се от поколение на поколение във Войнягово.

В школото има учителска стая. В третата стая е подредена етнографска сбирка от епохата. И сега училището на Левски се посещава от туристи, те идват най-вече на Гергьовден и на 19 февруари. Най-много посетители идват на рождената дата 18 юли. Редовно участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола” идват всяка година вече 25 години.

Тази година се навършват 180 години от рождението на Васил Левски, затова ще се постарая училището на Левски да бъде освежено, покривът – ремонтиран, а дворът с обновени зелени и цветни лехи, заяви кметът Тодор Танковски. Той е планирал две тържества през тази година. Първото ще е на 6 май, Гергьовден. Датата е много специална в биографията на Левски. На този ден през 1864 година той се главява за даскал в селото, припомня кметът. На 6 май в църквата „Свети Димитър” ще бъдат отслужени  празнична литургия и водосвет, след това ще има тържество, посветена на Левски. То ще бъде изцяло подготвено от самодейците от войняговското читалище.

Певческите групи ще представят песни от времето, когато Апостола бил учител в селото и които според местни предания той много харесвал и пеел. Любимата му войняговска песен „Какво е цвете, Нено, Нене, ле цъфнало” също е включена в програмата.

Източник: marica.bg