Училища

Училището в Хитрино ще работи след зимната ваканция

Училището в Хитрино отваря врати отново след зимната ваканция. Стремежът на образователното министерство е на 5 януари всички ученици да са в класните си стаи. Това каза на пресконференция заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

„Организирали сме много стабилна психологическа подкрепа от функциониращия ни екип в Шумен, за да може в този първи учебен ден и следващия учениците да се почувстват малко по-спокойни от тази ситуация, в която бяха“, обясни Стаматов.

Той призна, че щетите са големи. „Описването им е въпрос на часове. Осигурени са финансови средства за възстановяване на щетите. Ремонтът ще е през празниците. Нямаме друг план за действие, защото най-важното е учениците да учат в нормална среда. Там учат 232 ученици от 16 населени места. Придвижват се с автобуси, така че логистиката е доста по-различна и трудна“, обясни още Диян Стаматов.

Рано сутринта на 10 декември Хитрино се събуди опустошено и горящо. При навлизане в гарата от влакова композиция дерайлираха 8 цистерни с газ пропан-бутан и пропилен. След теч от една от цистерните и запалване, последва взрив.

Загинаха 8 души. В населението място бе обявено бедствено положение. Местните жители бяха веднага евакуирани и все още не им е позволено да се върнат по домовете си. Много от тях са без покрив, защото взривът унищожи къщите им.

Източник: dnes.bg