Училища

Училището в Касъка все по-тясно за децата

Демографските тенденции в България са притеснителни, но в родопското село Касъка проблемите са от други. Там има все повече деца, разказва репортаж на БНТ.

В селото са притеснени, че училището става все по-тясно за увеличаващият се брой на учениците. Причините за добрите тенденции са предимно обективни. Както това, че следващите два набора първокласници „хващат“ последните години на бейби-бума, така и благоприятната икономическа ситуация в населеното място.

Жителите на Касъка остават в родното си място и в селото се раждат все повече деца. За всички жени има работа, а повечето от мъжете изкарват добри пари като шофьори на камиони. В Касъка няма кръчма, няма и престъпност.

„Все още има морални ценности тука. Правим любов, а не война“, радва се секретарят на кметството.

Детската градина е пълна, а сградата на училището вече не побира учениците. Сега те са 68, но до две години ще станат близо 80.

„Имаме четири класни стаи, даже и компютърния кабинет ползваме за класна стая. Това че децата учат на две смени е проблем. Особено зимния период – оскъпява и отопление и не е добър учебно-възпитателния процес, защото все пак те си ходят в седем часа вечерта“, споделя директорът на местното школо Бисер Савов.

Решението е да се разшири училищната сграда с още 6 класни стаи. Община Доспат е поела ангажимент да го направи, а пари ще се търсят чрез проект от европейските фондове. Новото училище ще запази селото, смятат още жителите на Касъка. И добавят, че деца за него винаги ще има.