Училища

Училището в Брезница “оживя“, директорът се поболя

Децата на с. Брезница се върнаха в училищните кабинети след шест дни на бойкот срещу назначения за временен шеф на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Ангел Живков.

Бойкотът беше спретнат от учителите и родителите им, които протестираха срещу „външния“ Живков със спиране на децата от училище.

Вчера директорът го нямаше, тъй като излезе в болничен.

„Няколко дни ме разпъваха на кръст. Рухнах. Аз нямам индикация, че образователното министерство ще ме жертва. След като изтече болничният ми, живот и здраве, трябва да съм на работното си място“, каза Живков, цитиран от „Стандарт“.

Бунтовниците обаче вече веят знамената на победата, уверени че са отстранили нежелания субект.

Срещу Живков бойкотиращите бяха извадили „смущаващи“ по думите им факти и аргументацията, че не бил от селото.

Едва 20 деца и техните родители не се поддадоха на истерията и продължиха да ходят на училище.

„Без съучениците ни беше по-скучно, но за нас най-важно е учението. Това ни казаха и родителите. Отличнички сме. Пък и учителите ни обръщаха много внимание, защото бяхме само ние двете“, разказват пред всекидневника Мария Ейкова и Мария Коджабашева от пети клас.

Те споделят, че някои от върналите се вече деца разказвали как родителите им не са ги пускали, иначе те искали да ходят на училище.

Любопитно в цялата ситуация е, че огромна част от селото, като се започне от професионално ангажираните педагози и се стигне до учениците, чиито задължения са да влизат в клас – не искаха Живков. Това поражда съмнението, че професионалните умения на въпросния не са на преден план в конфликта.

Според запознати, проблемът е политически и се крие във факта, че директорът не е от редовете на определена политическа партия.

Сега родители почват трескаво да пишат извинителни бележки за децата си, а учителите да ги извиняват, тъй като първите могат да бъдат глобени тъй като не изпращат наследниците си на училище. От МОМН са уверили, че ще направят компромис.