Ученици

Училищен работник нападна дете по време на час

Работник по поддръжката в кюстендилско училище нападна ученик по време на час.

Нелепият инцидент се разиграл преди седмица по време на часовете за самоподготовка в 7 „в“ клас на Основно училище „Проф. Марин Дринов“.

По това време учениците пишели домашните си, когато в стаята влязъл „Чичо Румен“, за да ремонтира два счупени чина. „Още с влизането този човек беше силно зачервен в лицето и каза да не го ядосваме. Гого стана и просто му каза, че на чина липсват два болта. Тогава без обяснения мъжът издигна Гого във въздуха, а след което го хвърлил до радиатора на стената. Той направо се свлече“, коментират съученици на Георги Тодоров.

Всичко това се случило пред очите на млада учителка, която през цялото време се опитвала да успокои въпросния мъж и да запази спокойствието на децата. Веднага след инцидента тя е уведомила ръководството на учебното заведение и родителите на детето.

„След този инцидент веднага извадих медицинско на сина ми. Той е страшно стресиран от случилото се. След като този мъж е хвърлил детето ми като мръсно коте, той е получил синини и подутини в областта на гръбначния стълб. Те вече минават, но травмата от случилото се не. Това е детска психика и не разбирам, как може да се случва нещо подобно в училище. Най-ужасяващото в момента е, че се опитват да изкарат нас от жертви – виновни. Уж детето пипало инструментите на Румен. Това не е вярно, но и да беше трябваше ли да посяга на сина ми. Ние със съпруга ми до този момент веднъж не сме го ударили. Изключително съм благодарна и на госпожа Полина Иванова, която е била свидетел на инцидента. Тя веднага му е помогнала, защото детето ми се е свлякло и е посиняло от страх. След този случай Гого не ходи на училище“, коментира майката на потърпевшето дете, Оля Тодорова.

Тя изказа възмущението си от факта, че въпросния работник към учебното заведение продължава да ходи на работа въпреки случилото се. „Вчера отидох на разговор с директорката. Тя извика въпросния Румен. Помолих да извикат и учителката Полина Иванова, която е станала свидетел на инцидента. Категорично ми беше отказано това с мотива, че тя вече е дала писмени обяснения за случилото се“, коментира още майката Оля Тодорова.

„Вече са дали обяснения учителката, която е била на занятията, работникът по ремонта и медицинската сестра. Аз съм запозната със случая, веднага отидох до класната стая, детето седеше на чина. Изпратих го при сестрата и тя каза, че няма видими наранявания. На другия ден детето беше на училище и от петък /16 ноември/ не идва. В момента изяснявам ситуацията и снемам обяснения“, обяви директорът на учебното заведение, Татяна Танева.

По нейни думи работникът не е отстранен от работа, тъй като тя като длъжностно лице е длъжна да се съобразява с Кодекса на труда. „Мога да кажа, че на него ще му бъде наложено административно наказание“, каза още Танева.

От своя страна проверка по случай ще бъде извършена и от Регионално управление „Образование“ – Кюстендил на 22 ноември. „След нея ще имаме точна представа какво е станало и ще бъдат взети всички необходими мерки, уверявам ви. Сигнализирали сме Закрила на детето и Министерство на образованието. Нашата цел е да не се случват подобни инциденти, отреагираме абсолютно на всеки подаден сигнал“, коментира и началникът на РУО – Кюстендил, Мая Стойчева.

Източник: monitor.bg