Училища

“Училищен плод“ за 325 000 деца тази година

Повече 10,5 млн. лева са средствата, които земеделското министерство е предвидило за новата учебна 2014/2015 година. През новата кампания на всеки ученик ще се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лв. без ДДС, съобщават от фонд „Земеделие“.

Ученическата порция ще струва както и през предходната година – 0,68 лв. без ДДС. От ДФЗ очакват 325 000 деца да обхване схемата „Училищен плод“. Те ще бъдат от всички групи в детските градини, както и ученици от подготвителен до четвърти клас.

Документите за подпомагане по „Училищен плод“ се приемат от днес, 15 август до 20 септември 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“, допълват от ведомството.

Образци на заявленията и указанията за кандидатстване са обявени на интернет страницата на схемата – http://schoolfruit.dfz.bg/index.php?p=downloads&area=1.

Кандидатите за участие са обособени в три групи – учебни заведения; еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, организации на производители на плодове и зеленчуци, както и общини с учебните заведения, които се намират на тяхната територия. Важно за директорите на детските градини и училищата е, че могат да кандидатстват по схемата само чрез един заявител, уточняват още от ДФЗ.

Схемата „Училищен плод“ ще се прилага от 15 септември 2014 г. до 31 май 2015 г. в цялата страна.

В срок до 31 октомври 2014 г. на интернет страниците на ДФ „Земеделие“ – http://www.dfz.bg/ и на „Училищен плод“ – http://schoolfruit.dfz.bg/ ще бъдат публикувани и списъците с одобрените изпълнители. Те ще трябва да доставят свежите плодове и зеленчуци в детските градини и училищата от 1 ноември 2014 г. до 31 май 2015 г.