Ученици

Училищен директор ударил петокласник в час

Пореден случай на агресия в училище – директор ударил в час петокласник, който закъснял и нарушил реда в клас. Случаят е от димитровградското обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а 12-годишното момче е със специални образователни потребности и настанено в приемно семейство. В петък в димитровградската социална дирекция случаят събра мултидисциплинарна среща. Случката станала в четвъртък, в час по математика след голямото междучасие, не скри директорът Милко Милков.

„Говорейки глупости, в резултат на което аз го хванах, разтърсих го и му ударих един шамар зад врата“, каза той. Милков не отрече, че е превишил правата си, но бе категоричен, че шамарът му не е нанесъл увреждане на момчето. „Това превишаване и това, което съм направил, няма нищо общо с неговото състояние, ако той наистина има увреждане“, каза учителят и допълни: „В никакъв случай не нарушавам нормалните норми на общуване. Виновен съм, че съм си изпуснал нервите и съм го докоснал.“

Ученици от училището и класа разказаха: „Господинът е ударил Марин с два шамара. Всички пищят в стаята и той затова ги удря“; „Той крещеше, викаше и господинът му казваше да пази тишина. И го удари“; „Много го ядосват и пречат на нас, на децата, които пишем и учим“; „Като се събрахме, директорът им се скара и им удари по един шамар и каза да се върнат в строя. Директорът му се скара „Къде беше“ и му удари два шамара – по бузата и зад врата“; „Когато започва да вика по нас, аз малко се стряскам“.

Приемната майка Анна Станчева, при която момчето е от 2016 година, веднага потърсила отдела за закрила на детето. Детето е освидетелствано и от съдебен лекар. „Казва“ „Директорът ме удари, бабо“. Казвам: „С някакви деца да не е“. „Не, бабо, директорът“ и ми се ядосва. Той малко не е добре с нервите. „Бабо, разбери, директорът ме удари“, казало момчето, според разказа на Станчева. Заради него детето не иска да ходи в училището. Биологичната му майка Стефка Ангелова редовно поддържа контакт с детето и твърди, че е загрижена за него.

„Той няма право да бие детето ми и да го нарани“, казва тя. Дъщеря й също била в училището и тя се оплаквала от директора и не искала да ходи на училище. В мултидисциплинарната среща в четвъртък участваха от регионалния инспекторат в Хасково, общината, детската педагогическа стая и отдел „Закрила на детето“. Училищният директор бе доволен от набелязаните мерки. „В крайна сметка това, което се случи, е хубаво, защото преди малко се взе решение как да се процедира с такъв род ученици, които се държат като луди, тъй като законът не го е уредил. Да го закарат на клиничен психолог, където да получат съответно лечение“, каза Милков.

След срещата директорът на социалната дирекция в Димитровград Жанета Желева коментира, че вярват на децата. „На срещата му казахме, че 12 деца няма как да бъдат манипулирани изведнъж и да излъжат, тъй като 12 деца от класа на Милков са потвърдили“, каза тя. Проверка по случая започва и районната прокуратура в Димитровград, до която социалните са изпратили сигнал.

Източник: novini.bg