Учители

Училища се видяха в чудо от наплив от кандидати за учители

Професията „учител“ е сред най-желаните в последните месеци у нас. Това се доказва от мераклиите да са преподаватели, регистрирани от училищата, обявили свободни места в началото на тази година.

Всекидневникът „Стандарт“ пише, че това лято са се разиграли истински битки за свободните места. В тях са участвали дори хора, които никога не са се занимавали с преподавателска дейност.

Каква обаче е причината за този интерес, след като само до преди няколко години мераклиите да обучават се брояха на пръсти. Според експерти, основна „вина“ за това има икономическата криза, която разклати устоите на традиционно стабилни сектори от обществения, социален и икономически живот. За сметка на това родното училище макар и да не обещава високи възнаграждения, осигурява една прилична сигурност и стабилност.

В периода, когато учителските заплати бяха ниски, а икономиката вървеше напред, много от специалистите оставяха педагогиката в търсене на по-добро заплащане извън нея. Сега обаче нещата се обърнаха и многото закрити работни места в частния сектор носочиха погледите на хората към държавния.

В столичното 119-то училище за място на учител по български език и литература са се борили повече от 80 души. За три места в друго учебно заведение в София пък се е избирало между около 100 човека, пише още „Стандарт“.

Преди лятната ваканция пък беше изчислено, че средната брутна заплата на учител у нас е 710 лв.

Разбира се, уговорката направена от директора на 51 СОУ Асен Александров, който е и съветник на министър Сергей Игнатов, пред изданието е доста важна.

„В нашето например средната учителска заплата с всички бонуси, които се раздават през годината, се равнява на около 900 лева месечно. Естествено такива доходи са възможни само в училища, където приемът не е проблем и учениците са много“, коментира той.

Училища, които не се справят със запълването на паралелките си обаче, едва смогват да дадат и 500 лева заплата на преподавателите си.

В големите градове вече не е проблем намирането на учители по езици и информационни технологии, тъй като много от учителите по руски и математиците са изкарали преквалификационни курсове и вече имат правото да преподават тези дисциплини.

Още по темата