Учители

Училища не са сменяли директорите си по 30-40 г

В България има директори на училища, които са на длъжността по 30-40 г, пише „Монитор“, като цитира информация на Синдиката на българските учители.

„Има случаи, при които млади учители стават директори на 25 години и остават такива, докато навършат 65“, коментира шефката на СБУ Янка Такева. Тя подкрепя намерението на образователния министър проф. Анелия Клисарова за въвеждане на мандатност на училищните началници.

Според нея това е наложително, защото много от школските шефове злоупотребявали с властта и забравяли какво е да бъдеш учител.

Според сегашните правила няма механизъм за смяна на директорите и много от тях стоят в кабинетите си до пенсия. Това обаче ще бъде променено с новия закон за средното образование. Идеята е на определено време те да бъдат атестирани, а в оценяването им участие ще вземат училищните настоятелства.

Общата позиция на синдикатите е, че с въвеждането на мандатност на директорите ще се увеличи контролът върху тяхната дейност и отговорността им към училището и ще доведе до по-качествено управление на учебните звена.