Институции

Училища в 12 града отбелязват Деня за безопасен Интернет

На 8 февруари 2011 г. европейската мрежа от центрове за безопасен Интернет Инсейф (Insafe) отбелязва Деня за безопасен Интернет за осми пореден път. Това е събитието на годината, когато се обединяват усилията да направим Интернет по-добро и безопасно място за нашите деца и за младите хора. От първото провеждане на Деня за безопасен Интернет през 2004 г. интересът към него нарасна значително по целия свят и вече обхваща и почти 70 страни на петте континентаот Исландия до Кения и от Канада до Южна Корея, включително 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Денят за безопасен Интернет2011 е посветен на „виртуалния живот” и под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот” поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност. Личната безопасност в Интернет е пряко зависима от правилното поведение в онлайн среда. За да сме сигурни, че децата ни ще бъдат изложени на по-малко рискове в Интернет, е необходимо да се обединят усилията на родители, учители, институции и експерти, които да стимулират придобиването на социалните умения, нужни както за реалния, така и за виртуалния свят.

В България Денят за безопасен Интернет ще бъде отбелязан в над 100 училища в 12 града в страната – София, Варна, Козлодуй, Димитровград, Гоце Делчев, Враца, Нови пазар, Мадан, Маджарово, Велико Търново, Казанлък и Сливен.

Домакин на основното събитие ще бъде 51-о СОУ „Елисавета Багряна“ в София, където в 10 часа на 8 февруари ще се съберат представители на институции, организации, бизнес асоциации и компании, които са членове на Обществения съвет за безопасен Интернет към Националния център за безопасен Интернет, и медии. Сред тях са Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Държавната агенция за закрила на детето и др.

За Деня за безопасен Интернет българският Център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ подготви образователната игра със зарче и пионки „Флашко в Страната на спамчетата“. Училищата в 12-те града ще получат необходимите им бройки от играта преди 8 февруари. Във Варна ученици от общинския пиър-екип, които са представители на Младежкия панел към Центъра за безопасен Интернет, ще влязат в началните класове, за да поиграят на играта с най-малките ученици и да поговорят за безопасното поведение в Интернет. Тъй като в днешно време децата използват компютри и сърфират в Интернет от все по-ранна възраст, това е ценен ресурс за малките както и за техните родители и учители.

Включилите се в кампанията училища ще организират също интерактивни занятия и ще запознаят учениците с презентация за опасностите във виртуалния живот, подготвена от Центъра за безопасен Интернет.

Мрежата Инсейф подготви второ издание на Digipack 2011, който предлага на учителите и родителите от цяла Европа полезен набор от образователни материали.

За да научите повече за събитията в тазгодишния Ден за безопасен Интернет в България и по света, посетете онлайн-изложението на европейската мрежа Инсейф www.sidfair.org. Посетете сайта на българския национален Център за безопасен Интернет www.safenet.bg за полезни съвети за безопасността в Интернет.

 Цитат:

„Денят за безопасен Интернет е годишната кулминация за редица хора и организации работещи усилено за по-безопасна онлайн среда за децата. На този ден центровете за безопасен Интернет, обучители, родители, политици, както и самите деца имат възможността да направят преглед на постиженията си и да идентифицират предстоящите предизвикателства, – каза Нели Крус, патрон на Деня, отговаряща в Европейската комисия за дигиталния дневен ред на ЕС и заместник-председател на Европейската комисия. – За децата и особено за младите хора, това е отбелязване на чудесните възможности, които предлага виртуалният свят, както и напомняне, че трябва да бъдем отговорни граждани на този виртуален свят. Горда съм, че подкрепям Деня за безопасен Интернет.”

Още информация:
За Инсейф

Insafe е европейска мрежа на националните центрове за безопасен Интернет, съфинансирана от Европейската комисия. Тя обхваща центрове за безопасен Интернет в страните-членки на ЕС, а също в Исландия, Норвегия и Русия и партньорски организации в Аржентина, Австралия и САЩ. Insafe цели да даде възможност на потребителите да се възползват от положителните аспекти на Интернет, избягвайки потенциалните рискове. Повече информация вижте на www.saferinternet.org, www.safenet.bg или ни пишете на info-insafe@eun.org или safenet@online.bg .

 За Деня за безопасен Интернет

Денят за безопасен Интернет е част от усилията на партньори по целия свят да гарантират по-безопасен Интернет за всички потребители и особено за младите хора. Той се организира от INSAFE в рамките на Програмата „Безопасен Интернет“ на Европейската комисия.”

Нашият виртуален живот – „Това не е просто игра, това е твоят живот!”

Тази година усилията ще бъдат фокусирани върху виртуалния живот. Младите хора днес прекарват голяма част от живота си в дейности, вариращи от онлайн игри до общуване в сайтове-социални мрежи. При това те се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с поверителностто на личната информация, репутацията и здравето им.

Няколко факта за размишление!

Геймърите прекарват средно по 8 часа седмично в игра онлайн.

Младите хора спят 2 до 3 часа по-малко на нощ в сравнение с връстниците им от преди 10 години.

През януари 2010 г. са регистрирани 18 млн. потребители вэв виртуалния святSecond Life.

Фейсбук съобщава за повече от 500 млн. активни потребители.

Потребителите прекарват 700 милиарда минути във Фейсбук месечно.

13 млн. играчи в World of Warcraft, най-голямата в света мрежова онлайн игра за голям брой играчи.

Мрежовите онлайн игри са получили $1,5 милиарда приходи от абонаменти по света през 2008 г., прогнозите са приходите да достигнат $2,5 милиарда до 2012 г.

До 250 000 играчи играят едновременно в WoW.

Трансакциите и продажбите на виртуални стоки във виртуални светове през 2009 г. са изчислени на $18 милиарда.


Някои основни послания

Прикриването зад аватар, псевдо-лична страница или профил няма да ви защити.

Това, което правите във виртуалния живот, може да се отрази на реалния ви живот.

Следете игровата си активност: важно е да има баланс между „онлайн” и „офлайн”.

Потърсете виртуални светове, които не поощряват консуматорството.

За Националния център за безопасен Интернет

Българският Център за безопасен Интернет е създаден и функционира от 2005 г. с частичната финансова подкрепа на Програма „Безопасен Интернет“ на Европейската комисия. Той се състои от неправителствените Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация „Родители“ и маркетингова агенция ДеКони. От 2006 г. действа Горещата интернет линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в Интернет web112.net. През 2010 г. тя прие 857 сигнала, от които за детска порнография – 95; за насилие срещу личността – 71, а за подмамване на дете с цел сексуална злоупотреба – 17, което е рязък скок в сравнение със само 3 такива сигнала през 2009 г. 104 от сигналите бяха за съдържание или действия на територията на България.

Асоциация „Родители“ ръководи вече трета година програмата „Реално и виртуално насилие: Превенция чрез интерактивно обучение в училище“, по която се обучават ученици от 20 училища в София и всички общински училища във Варна.

Фондация „Приложни изследвания и комуникации” е неправителствена организация с нестопанска цел в обществена полза, създадена в София през 1991 г. Днес тя е сред водещите организации в България, които работят за развитието на съвременно общество, основавано на знанието, овладяло силата на информационните технологии и иновациите. www.arcfund.net

Асоциация РОДИТЕЛИ е учредена на 19 юни 2001 г. като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност. Нейната мисия е да насърчава родителите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат, и да подкрепи децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат.www.roditeli.org

За допълнителна информация:

Национален център за безопасен Интернет от мрежата Insafe при
Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Tel.: 02/ 973 3000 вътр.411, 412, safenet@online.bg, www.safenet.bg

Виж видео
 

Допълнителни материали: