Училища

Училищата решават сами за ученическите чанти

Всяко училище трябва да да формира собствена политика и мерки за облекчаване на тежките раници на учениците до четвърти клас. Това ще е препоръка на МОМН от учебна година, съобщи председателят на Управителния съвет на асоциация „Родители“ Цвета Брестничка, цитирана от „Новинар“.

Възможностите са няколко. Една от интересните е, да се съберат упортебявани учебници и децата да се сдобият с втори комплект. Така няма да се налага да ги носят в чантите. С единия се учи в клас, с другия – от дома.

Според здравните стандарти ученическата раница не бива да превишава десет процента от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки – многократно го превишава, казва още Брестничка.

Асоциацията и Сдружението на настоящите и бъдещите майки подготвят информационна кампания за родителите и учениците, която да им разясни какви трябва да бъдат подходящите раници.

Не е важно само теглото, раницата трябва да бъде ортопедична, а от голямо значение има и нейната форма. Подходящата раница трябва да бъде с твърд гръб, а ширината й не трябва да е „по-голяма от ширината на раменете на детето“.

„Важно е също, децата да се научат как да носят и вдигат раниците – „не трябва да ги вдигат направо от земята, а да ги поставят, например на маса или на чин и от там да ги слагат на гърбовете си“, уточнява Брестничка. 

Още по темата