Училища

Училищата като университети до десет години

Бъдещият закон за предучилищното и училищно образование ще превърне училището в подобие на сегашните университети само в рамките на десетина години, смята министър Сергей Игнатов. Той участва на кръгла маса в Народното събрание, на която се обсъждаха новите посоки в сферата, които ще бъдат поети след приемането на документа.

Учениците няма да имат оценки, а кредити. С тази система работят някои ВУЗ-ове в момента, въпреки че това не е много разпространена практика засега.

„Ако един ученик например учи математика, може да вземе четири нива. Ако няма да става математик, ще му са нужни кредити само по едно ниво – базисното“, разясни министърът.

На срещата, на която присъстваха експерти в образователната сфера, ръководители катедри, директори и др. стана дума и за нашумялото финансиране на частните училища.

По въпроса се изказа шефката на учителския синдикат Янка Такева, която разкритикува МОМН за решението.

„В Европа има такива практики, но там на дете в държавно училище се падат по 4000 евро издръжка. Какво вършим ние с нашите 600 евро на ученик?„, попита тя.

„Поне 15 са страните, които плащат на частното образование. Има много случаи у нас, четирима души в семейство (майка, баща, работещи баба и дядо да плащат данъци за едно дете. Всички протестират, че така се финансирали децата на богатите. Аз питам – лоши ли са богатите? Нали те създават работни места?“, контрира министърът.

В МОМН са раздадени 41 000 лв бонуси, разпределени между 60 души, засегна темата с бонусите Игнатов.

„Сумата на човек е по-малка от една заплата“, уточни министърът.