Училища

Училищата и детските градини имат нужда от 10 млн. до края на годината

Около 10 млн. лв. са необходими за финансиране на системата от училищата и детските градини. Парите са договорени още по времето на предишните управляващи и са необходими до края на годината, каза в студиото на Нова Тв председателят на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева.

„Надяваме се чрез актуализацията на бюджета и повишаване на разходната част да получим до края на тази бюджетна година 9,4 млн. лв. допълнително дофинансиране на системата на българските училища и детските градини.

„Тези пари са необходими за увеличение на заплати в онези 17% от училищата и градините, където заплатите не бяха повишени в началото на тази година“, каза Такева, която добави, че е получила уверението, че парите за дофинансиране ще бъдат осигурени.

„Заедно с председателя на КНСБ Пламен Димитров проведохме среща със Сергей Станишев и Йордан Цонев като председател на бюджетната комисия. Имаме уверението, че тези средства ще се намерят в бюджета“, допълни Янка Такева, като уточни чрез сумата ще бъде изчислена окончателно през септември.