Училища

Училищата искат 100 000 лв заради Референдума

Училищата, които приеха избирателните секции по време на провелия се миналата неделя национален Референдум поискаха 100 000 лв като компенсация за направените по това време разходи. Това става ясно от писмо на Синдиката на българските учители до финансовия министър Симеон Дянков.

Исканията са за подобни компенсации след всички избори.

Училищата поемат основната тежест по време на самия вот. bTV съобщава, че в 137 СОУ в София например са се помещавали 11 изборни секции, а понеделникът минава в чистенето им. В неделя вечер те са мръсни, непочистени от материалите, както и неподредени. Тази работа се пренася върху училищния персонал.

Референдумът е излязъл на училището близо 1000 лв – за парно, ток, заплати. В сметката не влизат почистващите препарати, трудът на служителите, които са помагали на добра воля, както и сметката за телефон, защото все още не е пристигнала. На училището се полагат по 24 лева на ученик за подобряване на материалната база.

„Ако тези 970 лева ги разделим на 24 лева, това означава, че тези 970 лева биха могли да бъдат дадени за две паралели да бъдат обзаведени стаите с чинове или с нещо друго. Т.е. ние сме похарчили пари колкото да бъдат ремонтирани две класни стаи“, обясни пред камерата на националната телевизия Мариана Закова, директор на 137 СОУ „Ангел Кънчев“.

От Синдиката настояват да бъдат превеждани по 100 000 лева на училищата в годините, в които се провеждат избори. Тъй като годината вече е започнала, няма да настояват за още 100 хиляди за парламентарните избори през лятото.

„В едно Министерство на финансите винаги има пари. Да се предвидят такива средства за учебните заведения, за да бъдат подпомогнати делегираните бюджети с размери на всяко едно учебно заведение – толкова, колкото е изразходвал за референдума, с толкова да бъде обезпечено“, зави Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Предвидените пари за МОМН от бюджета на Референдума обаче са далеч от 100 000, а са едва 14 000 лв.