Училища

Училищата в София не са готови да приемат в подготвителни групи

Едва 24 от общо 160 училища в София са готови да приемат деца в подготвителни групи, пише „Труд“. От септември всички трябва да имат възможността да предложат услугата, а след това родителите да направят избор – училище или детска градина преди първи клас.

Общо 480 са местата в София за децата.

„Информационната система на Столичната община показва, че за 1000 петгодишни деца няма да достигнат места в детските градини“, каза пред изданието шефката на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева. В момента от „Московска 33“ издирват по електронната поща родителите на тези деца, обясни Минчева. Досега от кореспонденцията излиза, че 300 от тези 1000 деца не са проблем за общината, защото вече са записани в частна забавачка.

Необходими са още 700 места, за да се запълни недостигът.    

Освен всичко това обаче, районните кметове нямат никаква идея за броя на децата, които трябва да постъпят в тези подготвителни групи. Причината са динамичните процеси, произтичащи от миграцията на семействата с малки деца.

Подготвителната подготовка в училище обаче е и доста неудобна. Заниманията там продължават до 14:00 часа, докато тези в детските градини са до 19:00 ч. За да преодолеят този минус, училищата дават бонуси за приемане в първи клас, ако децата са изкарали предучилищната в съответното школо.