Училища

Училищата все още трудно реагират на интернет-инцидентите

В много от българските училища все още не се гледа сериозно на обиди и клевети, които учениците нанасят онлайн на свои връстници или на учителите си, пише „Стандарт“. Правилниците за поведение биха могли да се използват в тези случаи, но това обикновено не се случва.

Голяма част от инцидентите отминават безнаказано, а наказания има обикновено, когато обидата е станала очи в очи. Има разбира се и училища – изключения, в които случаи на онлайн обида, агресия или тормоз не се толерират по никакъв начин

В самото училище има Етичен кодекс за безопасно поведение в интернет, какъвто на други места не съществува. Създаден е преди няколко години, когато социалните мрежи започнаха да присъстват по-активно в живота ни.

За да не си мислят децата, че той е само фиктивен и няма никакво значение, в началото на всяка учебна година под него поставят подписа си и ученици, и родители. Кодексът съдържа например забрана да снимаш и публикуваш клипчета, в които има обидно съдържание за учители и ученици. Нямаш право и да качваш снимки или колажи, които уронват достойнството на връстниците и преподавателите ти.

Забранена е и употребата на обидни и агресивни думи в интернет. Децата подписват също, че няма да дават лична информация на непознати в социалната мрежа.

„В началото, когато го направихме, някои от учениците се възпротивиха. Твърдяха, че едва ли не ще ровим в социалните мрежи или ще ги шпионираме. Всъщност няма нищо подобно – засегнатите сами идват да се оплачат пред нас и така бързо става ясно какво се е случило“, споделя опитът си директорът на училището Асен Александров.

„Санкциите са с различна тежест според степента на провинението – най-леката от тях е разговор с родителите, който обаче сам по себе си често пъти се оказва доста тежък за потърпевшите тийнейджъри. Има и вариант за наказание със забележка, а трима или четирима са с предупреждение за преместване в друго училище“, допълва той.

На сайта на училището пък е качена и инструкция по безопасен интернет, която подпомага учителите да обясняват на децата какви права и отговорности в мрежата имат.