Институции

Учени от БАН отново на протест за повече пари за наука

Стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да празнуват, учените да протестират. И днес те излязоха на улицата с искане за повече пари за наука. Учените очакват да бъдат чути на празника, защото по думите им – пари има. Те искат да се въведе диференцирано целево заплащане според конкретни наукометрични и икономически показатели.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години а каза, че заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита. Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива. Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти. Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Източник: btvnovinite.bg