Мнения

Учени и родители срещу „Декамерон“ в учебника за 8-и клас

Нова война за учебните програми. Този път – на литературния фронт. Учени и родители започнаха протестна подписка срещу изучаването на „Декамерон” в осми клас. Според тях произведението на Джовани Бокачо ще има деморализиращ ефект върху подрастващите.

Досега „Декамерон” се изучаваше в десети клас. Новите учебни планове обаче върнаха Средновековието и Ренесанса 2 години назад. Според авторите на подписката – напълно неуместно. „Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 години не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение”, казва председателят на фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ Петко Колев. Защото творбата съдържала меко казано пикантни сцени. А грубо казано – направо порнографски.

„Не можем да слагаме червени звездички в една книга”, добавя Петко Колев. Червени точки в учебника няма да се поставят, защото в него е подбрана  новелата за трите пръстена. Там еротика липсва.

Нели Рашева е преподавател по литература с над две десетилетия стаж в класната стая. Не споделя нито възмущението, нито тревогите от подписката. Дори миналата година завела учениците си на театралната постановка „Декамерон“. След нея потресени деца и скандализирани родители нямало.

„Тази книга е безспорен етап от развитието на европейската мисъл и защо трябва да се връщаме към 16-и век, когато е била забранена от църквата по време на контрареформацията”, казва Нели Рашева, преподавател в 51-о СОУ „Елисавета Багряна”. Нели Рашева напомни основния принцип на Ренесанса – да се говори за всичко, но изискано. Така, че да не се накърняват добрите нрави.

Авторите на подписката обаче са категорични, че ще се борят докрай „Декамерон“ да падне от програмата на осмокласниците. И дори са готови да идат на съд.

Източник: nova.bg